Технически обозначения за ламинираните паркети

Технически обозначения за ламинираните паркети

Класификация по стандарт EN13329 – Клас на използване / износване на ламиниран паркет

В края на 1990 г. ЕС въвежда стандартът EN 13329, където се посочват изискванията за характеристиките и методите за изпитание на ламинираните паркети. Това включва и системата за класификация основана на стандартът EN 685, който показва в кои области и при какви условия може да се използва този тип настилка.

Класовете от 21 до 23 означават, че настилката е подходяща за домашна употреба, класовете от 31 до 34 се използват за по-интензивна “търговска” употреба. Класовете от 41 до 43 показват, че ламинираният паркет може да се използва в индустриални условия.

Докато първата цифра дава представа за общата среда: 2 – домашна, 3 – търговска, 4 – индустриална, втората цифра допълнително подразделя използването на ниска (1), умерена (2), интензивна (3) и много интензивна (4) употреба:

  • клас 21 домашен – ниска натовареност = AC1
  • клас 22 домашен – умерена употреба = AC2
  • клас 23 домашен – интензивна употреба = AC3
  • клас 31 търговски – ниска натовареност = AC3
  • клас 32 търговски – умерена употреба = AC4
  • клас 33 търговски – интензивна употреба = AC5
  • клас 34 търговски – много интензивна употреба = AC6

По тази причина, най-важната стъпка при закупуването на ламинат е в зависимост от помещението, в което ще го ползвате да определите и класът, който ще ви е необходим.

Клас на абразивност на ламинирания паркет

Значение на AC рейтинга при ламинирания паркет

AC класификацията на ламината е една от важните му характеристики, обозначена на опаковката на паркета. Ако няма подобно обозначение, по-добре е да не взимате подовата настилка. Съкращението AC всъщност означава “клас на абразивност” (abrasion class).

Според мнозина, колкото по-високо е числото след абревиатурата, толкова по-високо е качеството на ламината.

Ето какво означава всяка от тях:

Важнo!

Не се препоръчва употребата на ламиниран паркет с абразивен клас AC1 и AC2. Въпреки ниската си цена, обикновено те не предлагат необходимата издръжливост и бързо губят качествата и добрия си външен вид. Качествените дървени подови настилки, започват от клас AC3. Ние от Дом и Дизайн препоръчваме ламиниран паркет с клас минимум AC4. Опитът ни с монтажи и изпълнение на обекти в годините ясно показва, че издръжливостта във времето пряко зависи от класа на абразивност. За дългосрочен комфорт и спокойствие на нашите клиенти, препоръчваме водоустойчив ламиниран паркет клас AC5 и клас AC6 Finfloor на испанския производител FINSA.

Всеки клас AC се състои от 60% увеличение на износоустойчивостта спрямо предишния клас.

Едно от нещата, които са важни при определянето на класа на ламината, е абразивоустойчивостта му, но с това не се изчерпва всичко. Сред останалите фактори, които също се взимат под внимание, са: удароустойчивост, драскотини, устойчивост на петна, изгаряне от цигари, дебелина на набъбване и деформация на подовата настилка при влага, топлина. За да получите оценка за AC, всеки аспект на теста изисква преминаване . Ако не успее дори един, той получава етикет „неоценен“, което означава, че не отговаря на целта по отношение на качеството, очаквано както от търговците на дребно, така и от потребителите. За да се осигури безопасността на потребителя, се налага стандартът EN 13329, който гарантира, че ламинатът е тестван и отговаря на критериите, посочени по-горе. А за вас, като потребител, това означава, че ламинираният паркет ще се оправдае инвестицията, която сте вложили в него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button