Свързани или плаващи винилови подови настилки: Претеглете плюсовете и минусите

Свързани срещу плаващи винилови подови настилки: Претеглете плюсовете и минусите

Някога влизали ли сте в дом и сте се възхищавали на лъскавата, лъскава подова настилка, която се чувства толкова удобно под краката ви? Вероятно сте стъпвали върху винилова настилка. Но знаете ли, че има два основни начина за поставяне на винилови настилки? Днес ще се потопим дълбоко в свързаните и плаващи винилови настилки. До края на този материал ще можете да отговорите: Кое е подходящо за моя дом?

Какво е залепен винилов под

Представете си, че залепвате лист хартия върху повърхност – той залепва и не мърда. Това е основно начинът, по който работят залепените винилови настилки.

Характеристики на залепени винилови подови настилки

Залепените винилови настилки се залепват директно към подовата настилка. Това означава, че виниловите листове или плочки са „залепени“ към земята. Представете си го като стикер, залепен здраво за стена.

Какво е плаващ винилов под

Сглобявали ли сте някога пъзел? Плаващите винилови подове са нещо подобно. Частите пасват заедно, но не са прикрепени към масата отдолу.

Характеристики на плаващия винилов под

За разлика от залепените подове, плаващите винилови подове не се залепват към основата. Вместо това те “плуват” над него, задържани на място от тежестта на подовия материал и неговия блокиращ механизъм.

Предимства на залепените винилови подови настилки

Когато става въпрос за избор на винилова настилка, трябва да вземете предвид много неща. Нека се потопим в защо някой може да избере свързан винил.

Издръжливост на винила

Едно от основните предимства на залепените винилови настилки е тяхната издръжливост. Тъй като е залепен директно към подовата настилка, има по-малък шанс за движение или пропуски, което гарантира дълготрайност.

Инсталация на винилов под

Въпреки че може да звучи контраинтуитивно, свързаният винил понякога може да бъде по-лесен за инсталиране. Защо? Защото няма нужда да се притеснявате за механизмите за блокиране. Просто залепете и тръгвайте!

Поддръжка на винилов под

Със залепени винилови подови настилки не е нужно да се тревожите за разместване на плочки или дъски. Това означава по-малко поддръжка в дългосрочен план.

Предимства на плаващите винилови настилки

Ако залепеният винил не е вашата чаша чай, нека проучим защо плаващият винил може да е вашата сродна душа за подови настилки.

Гъвкавост на виниловия под

Някога чували ли сте фразата „Рол с ударите?“ Плаващият винилов под прави точно това. Неговият плаващ характер означава, че може да се адаптира към леки промени в основата, като малки неравности или вдлъбнатини.

Цена на винила

Ако имате ограничен бюджет, плаващият винил може да е правилният начин. Без необходимост от лепила разходите за монтаж могат да бъдат по-ниски.

Направи си сам

За тези, които обичат добър проект „Направи си сам“, плаващият винилов под може да бъде сбъдната мечта. Неговата система за блокиране често е по-лесна за работа от непрофесионалисти.

Недостатъци и на двата вида винилов под

Няма подова настилка без недостатъци. Нека хвърлим малко светлина върху потенциалните капани както на залепените, така и на плаващите винилови подове.

Потенциал за повреда

Въпреки че и двата вида винил са устойчиви, те не са непобедими. Тежки мебели, остри предмети или голям трафик могат да причинят износване с течение на времето.

Естетични проблеми

Ходили ли сте някога боси по пясъчен плаж в сравнение с павиран път? Усещането е различно, нали? По същия начин някои хора смятат, че залепените подови настилки се чувстват по-здрави, докато плаващите подове може да се чувстват по-меки или по-малко стабилни.

В големия дебат за свързаните срещу плаващите винилови настилки няма универсален отговор. Най-добрият избор зависи от вашите приоритети, бюджет и желаното усещане. Винаги помнете да претегляте плюсовете и минусите и помислете за консултация с експерт по подови настилки. А следващия път, когато стъпите на лъскав, луксозен под? Ще знаете точно какво има под краката ви.

Полезни връзки

Последвайте ни в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button