Как да изберем правилния килим за всяка стая в нашия дом?

Килимът може да се превърне в изключително важна част от Вашия дом. Често дори е определян като бижу или черешката на тортата в във всеки интериорен дизайн. За да придобие този „статут” обаче, той трябва да бъде избран правилно. „Как да изберем килим” е един често задаван въпрос и за това ние от „Дом и Дизайн” сме подбрали няколко съвета, с които да Ви насочим.

Как да изберем килим за хола?

Всекидневната обикновено е най-често използваната стая във всеки дом. В нея прекарваме вечерите със семейството, каним приятели, разпускаме пред телевизора или четем любимата си книга в специално отредения за това кът с голяма библиотека, декорирана със скандинавски мъх. Поради тази причина килимът за хола трябва да бъде устойчив и в същото време универсален и точно пасващ на интериора в стаята и целия дом.

Килимът в хола може да бъде всякакъв размер – голям, среден, малък. Това го избирате Вие спрямо това колко място искате да заема и колко от вниманието да отнема.

как да изберем килим

Големият килим ще Ви донесе така желания и търсен комфорт всеки ден. Трябва обаче да отбележим, че освен повечето нужно време за почистване, този аксесоар в стаята ще се окаже неудобен през горещите летни месеци. Също така е важно и дали в дома Ви живее домашен любимец, тъй като това би ускорило времето за замърсяване. Тези неща обаче не бива да ви отказват, тъй като удобството и комфортът винаги са на преден план.

Средно големите килими са най-често срещани в хола. Причина за това е функционалността и дизайна, които се припокриват в такъв момент. Тези модели килими могат да ви донесат желания комфорт и в същото време да не се стъпва постоянно върху тях, което със сигурност удължава животът им и намалява замърсяването.ашваганда

Ами ако се спрем на два килима в хола? Това също е интересна възможност. Ако разполагате с голяма всекидневна, но не сте фенове на големите килими, може да помислите за два малки. Предимството е, че този дизайн не се среща често, като със сигурност ще добави динамичност и баланс в помещението.

как да изберем килим

Как да изберем килим за спалнята?

Това е един изключително важен момент, когато обзавеждаме дома си. Спалнята от мнозина е определяна като стая, в която просто прекарваш нощите. Това обаче не е така. Вечер трябва да се превърне в истинска релакс-зона, място, на което да заспиш с лекота. Сутрин, когато се събудиш, трябва да видиш нещо красиво и завършено, за да мотивира началото на деня ти.

Точно тук се включва килимът. Най-важното е той да бъде от качествена материя, а не толкова щампата и цветът. Винаги може да изберете неутрални нюанси, които да паснат на спалнята и гардероба. Това, което можем да дадем като съвет, е да не избирате килим от край до край за спалнята. Там винаги има трудно достъпни места за почистване, в които се насъбира прах, който прави дихателните ни пътища по-чувствителни.

Можем ли да сложим килим в кухнята?

Обикновено кухнята не е място, на което сме свикнали да виждаме килим. Ако обаче сте решили да добавите топлина и комфорт в това пространство, килимът е перфектното решение. В магазините се предлагат килими, които са специално предназначени за кухни. Те са устойчиви на петна и влага и разполагат с противоплъзгащ слой за най-добро сцепление. Ако сте от хората, които стават нощем, за да идат до хладилника, то тогава този маршрут е най-добрият за килим. Може да поставите такъв и по дължината на работния плот и да предпазите краката си от изстиване.

как да изберем килим

А кой е правилният килим за коридора?

Как да изберем килим за коридора и кой е правилният? Да избереш килим за коридора е доста по-трудна задача, от колкото можем да си представим. Това е пространството в къщи, което е най-натоварено, тъй като свързва всички стаи в един дом.

Избирайки килим за коридора, трябва да предвидим пасването му както към помещението, така и към интериора в цялата къща. Тук имаме избора дали да изберем един килим по дължината на коридора или да поставим няколко на възлови места. Нашият съвет е да изберете такъв килим, който е лесен за почистване, да е устойчив и да има противоплъзгащ слой.crypto365

Килим в банята

Препоръчваме за баня да изберете лесни за почистване килими. По възможност нека могат да се пускат в пералнята. Това ще спести много време. Също така материята на изработка трябва да бъде приятна на допир. Все пак това е мястото, където най-често ходим боси. Освен това килимът трябва да не задържа влага и да може да изсъхва бързо, защото банята е мястото, където най-лесно се развиват бактериите.VetWorld

как да изберем килим

Как да изберем килим за балкона?

Балконът може да е последното място, където би помислил да поставиш килим, но имаме добри новини за любимия ти кът за четене на открито. Има много килими за използване на открито, които са специално обработени, за да издържат на условията на околната среда и продължително излагането на вятър или влага. С различни дизайни и цветове, както и приятни текстури, килимът на балкона може да добави допълнителен комфорт и да допринесе за благополучието ти всеки път, когато решиш да прочетеш статия от любимото си списание или да изпиеш чаша кафе. 

Веднъж поставите ли килим в дома си, той се превръща в централен елемент. Той предлага едновременно усещане за комфорт и интимност, което всички искаме у дома. Също така той допълва интериора и чисто геометрично балансира в пространството.

Килимът обаче не може да бъде единствената подова настилка в дома Ви. Това, което ние от „Дом и Дизайн” можем да препоръчаме е естествен трислоен паркет от Intasa. Повече за този вид подова настилка може да прочетете в нашата статия по темата.

Ако искате да научите какви са тенденциите в подовите настилки за 2021 година, може да го направите от нашата статия по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button